13 Temmuz 2009 Pazartesi

İnadına Rangers!!!



Geçtiğimiz hafta herhangi bir gün, Beyoğlu'nda geziniyorum... En çok sevdiğim iki mağaza Adidas'ın NBA Concept store'u ve Nike mağazası... Uzun zamandan beri uğramamış olmanın hevesiyle dalıyorum Nike'a, street basket tarzındaki tek potalı alanı biraz daha yukarı taşımışlar girip iki top atmışlığım vardır çok güzel ve tarz bulurum. Neyse benim işim üst katta, futbol bölümünde. Merdivenleri çıka çıka ulaşıyorum ve giriyorum içeri.


İlk etapta dikkatimi çeken duvarda asılı United t-shirtleri... Kırmızı ve beyazı var çok hoş... Yanında Barça olanları es geçiyorum ve arkamı dönüyorum. O anda bulunduğum mağazadan, satış amacından, ürün gamından koparak Glasgow'a doğru bir yolculuğa çıkıyorum. Mübarek Celtic Park'ın altındaki Celtic store'un tam içindeyim... duvarda orta boy bir Celtic bayrağı, reyonlar Celtic formalarının yeşil-beyaz klasik olanından, düz beyaz olanına, hatta 3. forması olan sarı renkli olanına kadar mevcut.
Tabii ürün çeşitliliği bununla sınırlı değil. Plaj havlusu, bir kaç renkte antreman eşofmanları, aynı çeşitlilikte yağmurluklar, t shirtler, bardaklar, çoraplar, bileklikler kısacası iç çamaşır hariç aklınıza gelebilecek her türlü Celtic temalı aksesuar mevcut. Dediğim gibi muhtemelen Glasgow'da ufak çaplı bir Celtic Store civarında ürün mevcut mağazada.

Satıcı çocuğa soruyorum "Nedir bu Celtic olayı?", "Çok hayranı var abi talep fazla" diyor. Tamam önceki dönemlerden biliyoruz, Celtic formalarının, koyu yeşil yağmurluklarının ve şapkalarının moda olduğunu. (Hatta bana da hediye gelmişti bir adet şapkası da zahmet edip değiştirememiştim.) Fakat bu olay biraz abartı gibi...



Çıktım mağazadan uzun uzun düşündüm, bu memlekette hali hazırda Kelt hayranlığı olsa muhtemelen çok daha masum versiyonu olan Boston Celtics ürünleri kapışılırdı, en azından ilgi olurdu... Ama yok, onların formaları NBA concept store'da öle sallanıyo başı boş.


Peki neden bu ülke vatandaşı, İskoçya ikametli, İrlanda milliyetçisi bu takımın ürünlerine bu kadar rağbet eder? Çok mu seviyoruz İrlanda'yı ve İrlandalılar'ı? İrlanda'da mevcut bir iç savaş var ve insanlar mı eziliyor? Hadi hepsini geçtim savundukları İrlanda'da değil de İskoçya'da yaşayan ve yaşadıkları topraklara ihanet eden topluluklar çok mu hoşumuza gidiyor? Biz bunun sıkıntısını çekmiyor muyuz? Bir Celtic ürünü neden yakın gelir bir Türk evladına?
Bunu Celtic'in pazarlama dehası olduğunu söyleyip geçenler var ki doğruluk payı cidden yüksek. Yoksa o yağmurluğu giyip, Celtic'in ne olduğunu, nasıl bir amaca hizmet ettiğini uzaktan yakından bilmeyen insalar olmazdı etrafımızda.


Daha önce Barça için yazmıştım şimdi Celtic için kaleme alma gereği duyuyorum. Nedense, bir mücadele uğruna ezilmiş insan portresi çizen her topluluk sempatik geliyor bize... Fakat unutuyoruz ki bizimle hiç alakaları yok. Ulusal mantıkla düşünebilen her ülkenin (ki bu bizde fazlasıyla mevcut), yaşadığı topraklara ihanet etmeye çalışan topluluklara müsamahalı bakmaması gerekir diye düşünüyorum.

Ülke sınırlarında yılmaz Celtic taraftarlarımız mevcut. Sevgili dostum Ali Ece bunlardan biri, kendisiyle Barça konusunda da ters düşüyoruz tamamen aynı mantıktan dolayı. Ona ilk bu gereksiz Celtic hayranlığından dolayı Rangers'ı tutuyorum dediğimde bana Rangers taraftarının Türkler için söylediği bir kaç menfii sözü hatırlatmıştı. Daha sonraları düşündüm de bana Celtic taraftarının iyi gözle baktığı ne malum? Türk dendiğinde Celticliler önlerini mi ilikliyorlar? Avrupa'nın birçok bölgesinde olduğu gibi Britanya'da da Türkler'e iyi gözle bakmadıkları bir gerçek ancak bunu da bütüne yaymamak lazım. Tüm Rangerslılar'ın Türkler hakkında bu derece kötü düşüncelere sahip olduklarını sanmıyorum aksi takdirde Glasgow Rangers alt yapısında top koşturan U-18 Milli Takım oyuncumuz İsa Bağcı çoktan oraları terk edip gelmeliydi ama sanırım mutlu ki oynamaya devam ediyor...


Sonuç olarak demem o ki Celtic takımı oynadığı futboldan dolayı alkışlanıyorsa ne ala, fakat benimle uzaktan yakından alakası olmayan İrlanda milliyetçiliği ve İskoçlar+Birleşik Krallık ile olan sorunları daha da önemlisi Protestanlık-Katoliklik gibi Hristiyan mezheplerinin çekişmesinden dolayı bir Allahın kulu bana Celtic takımını sevdiremez veya ürününü aldıramaz.

Tıpkı Barça örneğinde olduğu gibi ülke sathındaki bu anlamsız hayranlık beni Celtic'den bol miktarda soğuttu. Sipariş ettiğim Rangers kaşkolumun elime ulaşmasıyla birlikte çoğunluğun dışında kalarak anti-Celtic tavırımı ortaya koyuyorum bundan sonra :)

7 yorum:

  1. neden rağbet var bak söliim ben sana. irish pub'lar artmaya başladı. ve bu pub'larda, değil formayı duvara asmak, irlanda kültürüne dair herşey var o duvarda, yazarlarının resimleri falan..sergi misali. çok da estetik duruo,o ayrı.bedava irish bayraklı t-shirt falan hediye veriolar,şahit oldum.bir-iki irish dansı..tamamdır!bence gerçek bi hayranlık olduğu ya da futbolu için aldıkları falan yok o formayı.:) e çünkü insanımız bilio ya hani irlanda kültürünü,tanıo, onu sabitliolar kafalarında. doru ama çok var, gördüm ben de kaç kişinin üstünde.

    YanıtlaSil
  2. "İrlanda'da değil de İskoçya'da yaşayan ve yaşadıkları topraklara ihanet eden topluluklar çok mu hoşumuza gidiyor?"
    Değerli arkadaşım, kardeşim bu sözü cidden sana hiç yakıştıramadım. Kimseni ihanet falan ettiği yok, ingiliz emperyalizminin iğrençlikleri yüüznden İrlanda Ada'sında dünyanın en büyük en ölümcül kıtlığı yaşandı ve o insanlar en yakın yer olan doğu Glasgow'a geldiler, insanlar daha fazla açlıktan ölmesin diye 1888'de gelir toplamak için Celtic'i kurdular. O kaşkolunu aldığın adamlar ise sokaklarda "Tüm İrlandalılara, Katoliklere ölüm" diye Faşist Britanya RUles örgütüyle çoluk çocuk demeden insanları sırf göçmen diye bıçakladılar...
    Celtic'in İrlanda bayraklarının ortasında Che var, o diğer kaşkolunu aldıkların ise "Kıtlık bitti gidin ülkenizde geberin artık" diye şarkı söylüyorlar UEFA'nın tüm para cezalarına rağmen insanlıktan nasiplerini almıyorlar. AYRICA O KAŞKOLUNU ALDIĞIN takımın insan demeye dilim varmayan taraftarlarının bir kısmı hem de önemli bir kısmı açık Türk müslüman ve asyalı düşmanı, "Türk olacağıma Pakistanlı olurum" diye şarkı söylüyor ve utanmadan gülüşüyorlar. Yıllarca Mark Walters'ı siyah tenli diye kendi takımlarında oynamasına rağmen yuhladılar muzlar attılar. Mo Johnston Katolik ve eski Celtic'li olarak takımlarına gelince kendi takımlarının kaşkollarını yaktılar, adamın attığı golleri golden saymadılar. Kuzey İrlanda'daki tüm İngiliz yalakası organize cinayet örgütleri Rangers'lıdır. Ulster'de bütün polisler Rangers'lıdır ve başta Kanlı PAzar olmak üzere zavallı insanlara silahsız insanlara ateş ederken kahkahalar atmışlar akla hayale gelmeyecek işkenceler yapmışlardır. Ben bu yüzden Celtic'liyim,bu yüzden dünyanın büyük bir kısmı biz Türkler gibi rangers'a karşı Celtic'i tutuyor. enin kadar düzgün karakterli, zeki ve aydın zihinli bir insanın bunu anlamasını beklerdim, bu yazınla beni çok üzdün, Celtic'İn nazarında bana da hakaret etmiş oldun. Sen yine de Türkler müslümanlar için "Hepsi gebersin" diyerek kahkaha atan insan müsveddelerinin kaşkolunu al ve tak. Nasıl olsa bir gün takımlarına kendi mezhepleri dışından bir adam alındı diye kendi takımının kaşkolunu yakan insanların takımı. Ve bil ki ben Celtic'ten çok insanları seviyorum, insanları mezheplerinden dolayı yakanları değil. Şunu bilmeni isterim ki 1908'de Glasgow'da insanlar sadece başka mezhepten göçmenler diye diri diri yakıldılar, açıkçası Madımak'ta da beterdir insanlık tarihinde
    SAYGILARIMLA
    ALİ ECE

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Ali,

    Öncelikle "Celtic'İn nazarında bana da hakaret etmiş oldun." sözüne çok üzüldüğümü belirterek başlamak istiyorum. Amacım sana hakaret etmek değil elbette, bir anti-celtic durumunu anti-ali ece gibi algılayacaksak en baştan düzeltirdim yazımı, fakat bu manada bir özdeşleme açıkçası hiç aklıma gelmedi...

    Burada asıl önemli konu aslında yazıyı yazarken güttüğüm amaç sanırım. Zaten konuya giriş şekli ve biçimi bunun ipuçlarını veriyor olmalıydı. Burdan, halkımızın anlamını veremediğim Celtic hayranlığından tut da, ülkemizdeki takımların pazarlama özürlülüğüne kadar her olguyu çıkartırsın ama benim insan öldürüp-yakanlara alkış tuttğum anlamını çıkartamazssın. Dikkat edersen yazımın başlığı "inadına" ile başlıyor, yani bir karşı duruş, simgesi diyelim biz buna.

    Ancak olayın futbol dışı boyutu o kadar çok işin içine girmiş ki bulaşmadan edemiyorsun.

    Öncelikle şunu söylemeliyim, Celtic'in, Katolikler'in ya da İrlanda milliyetçilerinin yukarda yazdığın satırlardaki kadar masum değildir. Şu linke bi bak;

    http://i39.tinypic.com/tagdxd.jpg

    Ne demek istediğimi hemen anlamışındır. Rangers'ın ya da temsil ettiği topluluğunu, iğrençliğinden, barbarlığıdan, kanlı pazar'dan hatta insan yakmalardan bahsetmişin. Fakat kanlı pazardan yıllar önce daha 1920'lerde ira tarafından yakılan 150 karakolun ve içlerinde can veren yüzlerce masum insandan bahsetmemişsin.

    Tarihin en büyük insan yakan faşist lideri Hitler ile 2. Dünya Savaşı esnasında yapılan iş birliğini, 1970 lerde , 80'lerde yapılan istersen detayını verebileceğim bombalı saldırılarda göz kırpmadan öldürülen çocukların ve kadınları suçu Protestan olmaları mı? 1969 yılında Protestanların önemli bir gününün 100. yıl kutlamasında patlayan bombaların ve yine öldürülen yüzlerce masum insanın müsebibi olan katilleri destekleyen Celtic'in ürünlerini alıp terör örgütüne destek olmayalım demeliyim ben öyleyse!

    Fakat sevgili Ali ben bunu demiyorum,
    onlar bunu yaptıysa bunlar da bunu yapmıştır demenin bi anlamı yok iş sidik yarıştırmaya gider, ikisinin de doğruları yanlışları vardır.

    Ben de insan seviyorum Madımak'a da üzülürüm, Polis ateşiyle ölen İrlandalı gence de, bombalı saldırı da ölen protestan çocuğa da, bunlardan dolayı da takım asla tutmam.

    Gelelim yazının başında takıldığın noktaya yani şu cümleye; savundukları İrlanda'da değil de
    "İskoçya'da yaşayan ve yaşadıkları topraklara ihanet eden topluluklar çok mu hoşumuza gidiyor?"

    Tekrar soruyorum çok mu hoşumuza gidiyor? Bunu daha önce Barcelona ile ilgili olan yazımda anlatmaya çalışmıştım ama üzeri kapalı geçtim, biraz daha açmak istiyorum.

    alt taraftan devam ediyorum.

    YanıtlaSil
  4. Kürdistan İşçi Partisi isimli devrimci, sosyalist, menşeili bir parti var bilirsin. Tam da bahsettiğin Celticliler gibi bayraklarına Che'yi ekliyorlar bazen, misak-ı milli sınırlarının dışından bakılınca hakları için mücadele eden, ezilen bir toplumun temsilcisi olarak dağlarda hüküm sürüyorlar, hatta yurt dışındaki isimleri "Kurdish Rebels", yani Kürt Direnişçiler. Bizdeki ismiyse pkk yani Cumhuriyet tarihimizin en kanlı terör örgütü.

    Şimdi buraya neden geldim biliyor musun? O dağlara sözde direnişçilerle omuz omuza savaşmaya gelip eline silah alan, askerimize kurşun sıkan Alman sosyalist Emma'ya kustuğumuz kini hatırlatmak için! Emma bir semboldü, fakat bize yapıldığında ayrılıkçılık olan şeye başka yerlerde direniş mücadelesi olarak bakılmasının nasıl canımızı acııtığının sembolü.

    Dolayısıyla, tıpkı bizde olduğu gibi mevcut düzeni bozmaya çalışan topluluklara ve onların temsilcilerine hiç iyi gözle bakmam. Ayrılıkçı irlandalılar'ı, katalanlar'ı, basklar'ı hatta ve hatta zapatistaları ve onların herhangi bir platformdaki temsilcilerini bu sebepten destekleyenleri de anlamam. Yıllardır bu dertlerden muzdarip bir ülkenin vatandaşı olarak da ulusal bilincin bunu gerektirdiğine inanıyorum.

    Siyasete girmicem dedim ama dibine kadar batmışım, konu futbolken buralara kadar gelebilmiş zaten asıl problemde bu, her neyse ben hala Celtic ürünlerinin neden bu kadar rağbet gördüğü sorusuna cevap alamadım, belki yeşili çok seviyoruzdur millet olarak?

    Sonuç olarak sevgili Ali, sen Barça'yı ben Real'i, sen Celtic'i ben Rangers'ı destekliyorum, ama ikimiz de Liverpool'u seviyoruz şükür ki birimiz Evertonlu değiliz Liverpool'u sevme sebeplerimiz çok daha masumane :)

    Saygılar benden...

    YanıtlaSil
  5. Her şekilde arkadaşımsın ve seni çok seviyorum ama çok rica ediyorum PKK ile IRA'yi karşılaştırma

    YanıtlaSil
  6. ben de öle abicim, uzatmamak adına karşılaştırmıyorum :)

    YanıtlaSil
  7. gecen hafta lizbon dan bir sporting forması aldım. 69 euro dan 30 küsüre düşmüş. celtic ile beraber renklerini ve yıllardır formalarının tarzlarını beğenirim. yeşil beyazın pozitif bir etkisi var diyeceğim ama bursaspor dan o elektrik hiç mi hiç gelmiyor. neyse almadan önce bi ara düşündüm, ben bu formayı neden giyecegim ki dedim... amele gibi "lizbon a gittim aha bu da orijinal sporting forması" mı diyeceğim. ama aldım işte, renkleri güzel, iyi hissettiriyor, hem tello da sporting den vs zorlama geyikleriyle artık bir türk ün daha kelt etkili iber yarımadası forması var. Bernabeu' yu ziyaret ettiğimdeyse ne bir forma ne bir anahtarlık aldım. "franco takımı bunlar" dedim içimden. barça dır takım dedim. olayı uzatmak istemeyorum, konu hakkında sapına kadar savunabileceğim netlikte de değil zaten kafamdakiler. madem öyle bu konu hakkında yazılmış bir kitap, makale vs bilen var mı? futbol-miliyetçilik ilişkisini daha da netleştiren? time bi ara madrid- barça olayına dokunmuş:
    http://www.time.com/time/arts/article/0,8599,1697027,00.html

    moscatel.

    YanıtlaSil